۱۰ فیلم برتر مارتین اسکورسیزی (قسمت اول)
مارتین اسکورسیزی کارگردانی است که معمولا فیلم هایش در رتبه های بالای سایت راتن تومیتوز قرار دارند اما در کمال تعجب او از این سایت متنفر است . او همچنین از «سینما اسکور» نیز نفرت دارد. یکی از دلایل نفرتش این است که سینما اسکور امتیاز پایینی به فیلم مادر ساخته دارن ارونوفسکی داده است و معتقد است که منتقدان در مورد این فیلم کم لطفی کرده اند. او حتی در راستای این که چرا این فیلم سزاوار واکنش های بهتری بود، مطلبی در روزنامه نوشت (و انصافاً حق با او بود – این فیلم شاهکاری بود که خیلی ها آن را درست درک نکردند و قطعا طی سال های آینده این فیلم دوباره مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت).
با توجه به امتیاز دهی سایت راتن تومیتوز، اسکورسیزی همواره در حال پیشرفت در عرصه کارگردانی است و هر فیلمی که می سازد نسبت به کار گذشته اش بهتر از آب در می آید. بنابراین با این که او از این سایت خوشش نمی آید سرنوشت بسیاری از فیلم هایش عملا به رتبه بندی های راتن تومیتوز گره خورده است. در این رتبه بندی چیزهایی وجود دارد که باعث شگفتی شده است. از جمله اینکه نخستین فیلم های این کارگردان از امتیاز بالایی برخوردار هستند همچنین یکی از فیلم های او درچندین بخش جایزه اسکار را از آن خود کرده است و دریافت این جایزه برای این فیلم در میان برخی از بینندگان بحث برانگیز و جنجالی بوده است. حالا به معرفی ۱۰ فیلم برتر مارتین اسکورسیزی از دیدگاه وبسایت راتن تومیتوز می پردازیم.
۱۰٫ بعد از ساعت ها (After Hours) (%88)
نه اینکه مارتین اسکورسیزی اغلب فیلم کمدی بسازد اما فیلم «بعد از ساعت ها» پتانسیل بالای او را در کارگردانی فیلم های کمدی به نمایش می گذارد. در واقع این شاهکار، تنها کمدی تمام عیار اوست؛ سایر فیلم هایش از لحاظ تکنیکی در ژانر درام است که در آن ها عناصر کمدی نیز بکار رفته است.
فرضیه او در این فیلم این است که در آن اتفاقاتبه بدترین شکل ممکن رقم می خورد: مردی در یک شب قصد ملاقات با دختری را دارد و هر اتفاق بدی که فکرش را بکنید در طی این شب رخ می دهد! آنچه باعث موفقیت «بعد از ساعت ها» می شود این است که نه تنها این فیلم خنده دار است، بلکه با مهارت تمام ساخته شده است. کمتر کارگردانانی از حیطه منحصراً کمدی یافت می شوند که از این نوع استعداد هنری و بصیرت برخوردار باشند (مانند مل بروکس، جود آپاتو، و نظیر آنها).
۹٫ رنگ پول (The Color of Money) (%89)
فیلم «رنگ پول» ساخته مارتین اسکورسیزی از نظر تکنیکی دنباله ای است بر فیلم «بیلیارد باز». با حضور پل نیومن در ایفای نقش دوباره خود بعنوان «ادی فلسون» معروف به «ادی فرزه»، اما حقیقت ماجرا این است که این فیلم دنباله بیلیارد باز نیست. این فیلم سال ها بعد از بیلیارد باز را بازگو می کند و تمرکز بر روی یک روایت کاملاً متفاوت است و اسکورسیزی سعی دارد تا جایی که ممکن است نشان دهد که به داستان اصلی متصل نیست و از آن مجزا است.
زمانی که تام کروز در اوج کار خود بود و تقریبا بزرگترین ستاره اکشن در دنیای سینما محسوب می شد، اسکورسیزی موفق شد او را به چنگ آورد تا او در نقش شاگرد جوانی که ادی فرزه تحت حمایت خود گرفته بود، حضور پیدا کند و تام کروز نیز یکی از بهترین عملکرد های بی سابقه خود را در چنین نقشی به نمایش گذاشت. سرانجام کارگردانی اسکورسیزی باعث شد تا نیومن پس از هشت دوره نامزد شدن برنده جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد شود.
۸٫ آلیس دیگر اینجا زندگی نمی کند (Alice Doesn’t Live Here Anymore) (%89)
یکی از فیلم های قدیمی و نه چندان مشهور اسکورسیزی «آلیس دیگر اینجا زندگی نمی کند»، فیلمی که سفر دلپزیر و بانشاطی را در جاده به روایت می کشد، درباره خواننده ای است (با نقش آفرینی الن بورستین) که به تازگی بیوه شده است و به همراه پسرش برای یافتن علت مرگ همسرش عازم سفر می شود. او قصد می کند که از طریق عرصه موسیقی مخارجش را تامین کند اما از پولی که در این راه نصیبش شد فقط توانست خود را به آریزونا برساند، بنابراین در رستورانی مشغول به کار می شود تا پولی را که برای ادامه هدفش و رسیدن به کالیفرنیا نیاز دارد، به دست آورد.
با این حال در ان برهه زمانی به کریس کریستوفرسون علاقه پیدا می کند و اوضاع پیچیده می شود. این فیلم مانند دیگر کارهای اسکورسیزی خشونت آمیز یا تلفیقی از طنز تلخ نیست، بلکه داستانی عاشقانه و دوست داشتنی است که با اجراهایی باورنکردنی و شگفت انگیز پایه گذاری شده است.
۷٫ سلطان کمدی (The King of Comedy) (%91)
فیلم «سلطان کمدی» ساخته اسکورسیزی، فیلمی مهیج و فکاهی تلخ روانشناختیاست که خیلی دست کم گرفته شد (اما راتن تومیتوز آن را دست کم نگرفته است و این کار جزو یکی از فیلم های اسکورسیزی است که این سایت امتیاز بالایی را به آن اختصاص داده است). فیلم «سلطان کمدی» اساساً همان «راننده تاکسی» است اگر تراویس بیکل به جای یک قاتل سیاسی، یک استندآپ کمدین می بود!
رابرت دنیرو در نقش روپرت پاپکین کمدینی است که مجری یه برنامه طنز تلویزیونی را می دزدد تا بتواند جای اورا در تلویزیون بگیرد. این فیلم طنزی طعنه آمیز در مورد قدرت خطرناک غرق شدن در دنیای شهرت است . خود رابرت دنیرو نیز تجربیات شخصیش در مورد دنیای سلبریتی ها را به بیننده نشان می دهد، و یادمان نرود که در این فیلم با صحنه هایی بسیار خنده داری روبرو هستیم.
۶٫ جدا مانده (The Departed) (%91)
در مورد موفقیت این فیلم اسکورسیزی بحث های زیادی وجود دارد، چون برخی از کارشناسان دنیای سینما عقیده دارند اکادمی اسکار چون به کارهای گذشته اسکورسیزی کم لطفی کرده بود درچندین بخش جایزه اسکار سال ۲۰۰۶ را به این فیلم داده است و احساس پشیمانی خود را این گونه برطرف کرده است. در داستان این فیلم جذاب و دلهره آور راجع به دو شخص است ک مانند موش و گربه دنبال هم هستند. پلیسی که عضوی از یک دارودسته ی خلافکار است و قصد دارد بداند که چه کسی به عنوان پلیس مخفی وارد این دارو دسته شده است و در همان حین آن پلیس مخفی در حال جست و جو در این باند است تا پلیس خلافکار را بیابد. در همین بین، شخصیت جک نیکلسون در فیلم نیز تداعی کننده یکی از خطرناکترین تبهکاران دنیای واقعی یعنی جیمز وایتی بالجر است. به نظر شما نیز جای تعجب دارد که این فیلم جذاب و جنایی آن همه اسکار را نصیب خود کرده باشد؟
مترجم مسعود صادق زاده