لبخند جوکر
داستان لبخند دائمی جوکر و زخم گوشه لبش چیست؟ جوکری که هیث لجر نقش او را بازی کرد ویژگی های خاصی داشت و او را از دیگر جوکرها متمایز ساخت. خصوصیاتی مانند زخم های گوشه های لبش که باعث ایجاد لبخندی دائمی بر روی صورتش شده بود. اما سرچشمه این لبخند چیست؟
فیلم شوالیه تاریکی (The Dark Knight، محصول ۲۰۰۸) کریستوفر نولان (Christopher Nolan) تفسیر واقع گرایانه تری از نقش جوکر ارائه کرد. یکی از خصوصیات او زخم های صورتش بود که لبخندی دائمی را بر روی لبانش به وجود آورده بود. اما این زخم ها چگونه به وجود آمدند؟ شوالیه تاریکی هم از نظر بینندگان و هم از نظر منتقدین به عنوان یکی از بهترین فیلم های ابر قهرمانی طول تاریخ معرفی شد. به لطف بازی هیث لجر، یکی از بی نظیرترین نقش های جوکر را شاهد بوده ایم.
شوالیه تاریکی دومین فیلم از سه گانه بتمن کریستوفر نولان بود و درآن بروس وین و یا بتمن با بازی کریستین بیل (Christian Bale)، گری اولدمن (Gary Oldman) در نقش افسر پلیس جیمز گوردون و هاروی دنت با بازی آرون اکهارت (Aaron Eckhart) علیه جنایت کاران در این فیلم نقش آفرینی کردند. ولی با وجود ضد قهرمانی بی همتا با نام جوکر که می خواست تمام دنیا را به آتش بکشد، تقریبا تمام زحمت این قهرمان ها به هدر رفت. این نسخه از دلقک ضد قهرمان و سردسته جنایتکاران مانند تمامی جوکرها ظاهر قدیمیش را حفظ کرده بود و همان لباس همیشگیش را بر تن داشت، اما گریم رنگ پریده و زخم های عمیق روی صورت و شکل لبخندش، ویژگی های مختص او بود.
زخم های روی صورت جوکر در این فیلم ازنه دید مخاطبان و حتی از نگاه قهرمانان فیلم نیز پنهان نبود، و داستان چگونگی به وجود آمدن این زخم ها فکر همه را مشغول کرده بود.
داستان زخم های چهره جوکر
در این فیلم جوکر دو روایت متفاوت از زخم هایش داشت. او داستان اول را این گونه روایت کرد پدرش فردی دائم الخمر بود و در حالت مستی مادرش را همیشه کتک می زد. یک شب که این جنون بیش از حد معمول شده بود، مادر او برای دفاع از خود چاقویی بر می دارد و همسرش از این کار حسابی عصبانی می شود. چاقو را در کشمکشی از او می گیرد و به سمت پسرشان (جوکر) که شاهد این ماجرا بود، می رود. او حین نزدیک شدن به پسرش این جمله را تکرار میکرد: «چرا اینقدر جدی؟» و چاقو را گوشه لب های او می گذارد و آماده ایجاد لبخندی دائمی روی صورت جوکر می شود!
اما داستان دوم بسیار با روایت قبل متفاوت است. طبق گفته جوکر، خود او این زخم ها را گوشه های لبش به وجود آورد تا از این طریق به همسر خود کمک کرده باشد. همسرش همیشه به جوکر تذکر می داد که باید بیشتر لبخند بر لب داشته باشد. آن ها طی قمار بازی به مشکل می خورند و در ازای پرداخت بدهی خود، قماربازها روی صورت همسر او چندین زخم ایجاد می کنند. جوکر که پول کافی برای جراحی صورت همسر خود ندارد، برای این که به او نشان دهد این زخم ها برای او اهمیتی ندارد و خوشحالش کند، درتنهایی لبخندی دائمی بر روی چهره اش ایجاد می کند. مشکل اینجاست که پس از این کار همسرش نمی تواند چهره او را تحمل کند و ترکش می کند. جوکر این داستان را با این جمله تمام می کند که حالا نیمه پر لیوان را می بیند و همیشه در حال لبخند زدن است.
داستان اصلی پیدایش این لبخند و دلیل شرارت او تا کنون همچون رازی سربه مهر باقی مانده است. جوکر اهمیتی نمی دهد که به مردم بگوید این لبخند چگونه به وجود آمده است و به تنها چیزی که اهمیت می دهد این است که از هر طریقی که می تواند ترس و وحشت ایجاد کند. همین کار باعث شهرت او در شهر گاتهام است. عادلانه است که بگوییم که او نیازی نداشت به خاطر همسرش این زخم را به وجود بیاورد و تنها چون توانایی این کار را داشت و باتوجه به ذات آشوبگرش این کار را کرده است.
مترجم: مسعود صادق زاده